2012/04/16

Gimtadienio tortas

Šią savaitę švenčiam Panelės Kiaunytės ketvirtą gimtadienį. Taip taip, teisingai supratot pirmą sakinį - švenčiam visą savaitę - su seneliais ir šeima, darželyje, su draugais. Dar į tarpą spėjom Kiauniukų pusbrolio gimtadienį pašvęsti:) Na, trumpiau tariant, šią savaitę kepiau keturis tortus. Išdidžiai pristatau savo pačios sugalvotą torto receptą. Na, biskvitą kepu pagal klasikinį receptą, čia mano nuopelno mažai, bet šokoladinio kremo ir grietinėlės-slyvų sluoksnio receptus tikrai sugalvojau pati ir per keletą metų atitaikiau geras proporcijas - tortas labai nesudėtingai paruošiamas, tikrai visuomet pavyksta ir labai gardus:) Žinoma, dalis torto sėkmės slypi stebuklingame slyvų uogienės skonyje - ją verdu pati. Bet ir su parduotuvine slyvų uogiene ar džemu turėtų pavykti:)

Biskvitui reikia (24 cm skersmens silikoninei arba išardomai formai):
3 kiaušinių
125g cukraus
0,5 šaukštelio maltos vanilės ankšties
2 šaukštų drungno vandens
žiupsnelio druskos
75g krakmolo 
75g miltų
1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių


  1. Orkaitę įkaitinau iki 175°C.
  1. Kiaušinių trynius su cukrumi, vanile ir dviem šaukštais drungno vandens išsukau iki purumo (kol masė padvigubėjo).
  1. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakiau iki standumo.
  1. Išplaktus baltymus sukrėčiau ant trynių masės, ant viršaus išsijojau krakmolą ir miltus su kepimo milteliais. Viską atsargiai išmaišiau.
  1. Supyliau tešlą į silikoninę formą (koks džiaugsmas, kad jos nereikia tepti riebalais!) ir kepiau ant vidurinio orkaitės įtvaro apie 30 min., kol gražiai parudavo. Patikrinau mediniu pagaliuku - šis išlindo sausas, tai ištraukiau biskvitą iš orkaitės, po poros minučių išverčiau ir atvėsinau ant grotelių. 
Šokoladiniam kremui reikia:
250g maskarponės
100g juodo šokolado
  1. Šokoladą ištirpdžiau vandens garų vonelėje ir sumaišiau iki vientisos masės su maskarpone.
Kai kremas jau buvo paruoštas, biskvitą perpjoviau į dvi dalis ir apatinę dalį gausiai sulaisčiau aviečių-raudonųjų serbentų sultimis. Čia tinka bet kokios sultys ar skiestas sirupas nuo konservuotų vaisių. Kartais, jei tortas suaugusiems, biskvitą sulaistau vandeniu atskiestu amaretu. Ant sulaistyto biskvito tolygiai paskirsčiau šokoladinį kremą, uždėjau antrą biskvito dalį ir vėl gausiai sulaisčiau. Padėjau visą reikalą į šaldytuvą ir pradėjau ruošti paskutinį sluoksnį.


Grietinėlės-slyvų sluoksniui reikia:
0,5l riebios grietinėlės
0,4l slyvų uogienės arba džemo (jei uogienė su žievelėmis, sutrinkite ją blenderiu, kad gautumėte vienalytę masę)
6 lapelių želatinos
3 šaukštų cukraus pudros
100g smulkiai maltų lazdyno riešutų
  1. Želatinos lapelius pamerkiau į šaltą vandenį maždaug dešimčiai minučių.
  1. Nusunktą išmirkusią želatiną sudėjau į slyvų džemą ir pakaitinau, kol želatina ištirpo (išmirkyti želatinos lapeliai tirpsta labai greitai neaukštoje temperatūroje, todėl jie man taip patinka:) Palikau džemą atvėsti iki kambario temperatūros.
  1. Grietinėlę plakiau kol ji pradėjo tirštėti, tuomet plakdama po truputį subėriau cukraus pudrą. Supyliau atvėsusį slyvų džemą ir gerai išmaišiau. Paragavau ar netrūksta cukraus - viskas priklauso nuo džemo rūgštumo. Galiausiai sudėjau smulkintus riešutus ir viską išmaišiau. Supyliau masę ant pertepto biskvito ir palikau stingti šaldytuve per naktį. Sustingsta masė gan greit, per 2-3 valandas, bet labai sveika duoti tortui susistovėti per naktį. Paprastai šitą tortą puošiu šokoladu.


Galima naudoti ir maltus migdolus, bet Ponas Kiaunėnas labiau mėgsta lazdyno riešutus. Jam šis tortas su migdolais ne toks skanus. Jei neturite želatinos lapelių, galite naudoti 10g želatinos (tiek, kiek jos reikia pusei litro skysčio). Tuomet Ištirpinkite želatiną nedieliame kiekyje verdančio vandens ir sumašykite su džemu. Toliau viskas taip pat.
Man labai skanus šis tortas. Su Ponu Kiaunėnu vieną vakarą svarstėm, kas jame skaniausia, tai nusprendėm, kad šokolado ir slyvų derinys. Šokoladinis kremas nelabai saldus, nes naudoju juodą šokolada ir nededu papildomo cukraus. O mano slyvų džemai ir uogienės rūgštoki (reiktų vienąkart iki galo išsiaiškinti kuo skiriasi džemas nuo uogienės:). Bėda tik, kad jau sunaudojau paskutinę slyvų uogienę, tai šiam tortui teks laukti naujo slyvų derliaus:)
O Panelei Kiaunytei svarbiausia buvo, kad ant torto būtų nupieštas Mekas Pekas ir kad ji gautų šokoladinį ketvertą:)

2 komentarai:

  1. Aš su Meku Peku dar nesusipažinusi, bet gal todėl, kad mano šefukui dar tik du metai :)
    Tortas nuskambėjo labai skaniai :)
    Šiaip iš smalsumo paklausiu, o kokia gi Tavosios slyvienės paslaptis? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl Meko Peko - negali žinoti kas patiks vaikams:) Maniškiai kažkaip labai užsikabino už Paslapčių sodo knygelių:)
      O slyvienė mano stebuklinga kaip ir kiekvienas su meile namie gamintas maistas:) Tiesiog žinau, ką dedu į puodą - slyvas, cukrų, prieskonius ir nieko daugiau. Be to kasmet, priklausomai nuo nuotaikos, verdu skirtingas uogienes - skiriasi prieskoniai, cukraus kiekis, tirštumas. Kartais verdu su odelėmis, kartais nulupu - bet dar neragavom nė vienos neskanios mano virtos uogienės:) Ir jų visada trūksta - gerai, kad močiutės papildomai priverda:) Oi, kaip išsiplėčiau - bet labai mėgstu uogienes:)

      Panaikinti