2012/01/14

Šventinis paštetas ir užtepėlė su alyvuogėm bei džiovintais pomidorais


Vis dar tęsiu pasakojimą apie skanėstus Mažojo Kiauniuko gimtadieniui. Nors šventėme tik su pačiais artimiausiais, vistiek susidarė gausi krūva žmonių, suaugusių netgi daugiau negu vaikų. Būtent jiems iškepiau paprastos juodos ruginės duonos, fokačios ir paruošiau šventinį paštetą bei užtepėlę:

Užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais, alyvuogėmis ir žalumynais
Šiaip šią užtepėlę galima gaminti su Philadelphia sūriu, varške ar kokiu lydytu sūreliu, bet man patinka mažiau riebus variantas su kefyru - tik kefyrą reikia pasiruošti iš anksto.

Maždaug 400ml užtepėlės sunaudojau:
1l kefyro
150-200g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
100g juodųjų alyvuogių be kauliukų
50g krapų
50g petražolių
  1. Kefyrą prieš keletą dienų įdėjau į kamerą ir palaikiau parą (čia mažiausiai tiek reikia laikyti, šiaip galima ir ilgiau). Dieną prieš šventę ištraukiau kefyrą, išėmiau iš pakuotės ir įdėjau į rėtį, ištiestą dvigubu marlės sluoksniu. Leidau atitirpti ir gerai nusivarvėti - gavosi tokia labai minkšta ir švelni varškytė. Mano virtuvėj atitirpimo procesas užtrunka 18-24 val., skaičiau, kad kitoms šeimininkėms pakanka 12 valandų - čia gal priklauso nuo šaldiklio temperatūros.
  2. Virtuviniame kombaine susmulkinau nuvarvinau pomidorus, alyvuoges ir žalumynus, sumaišiau juos su gauta varškyte. Padėjau šaltai - tokia užtepėlė išlieka skani keletą dienų.
Proporcijos čia labai apytikslės, paprastai ragauju ir pridedu to produkto, kurio man trūksta. O ir sudėtis labai priklauso nuo šaldytuvo turinio - kartais alyvuogių net nededu, dar man skanu krapus ir petražoles pakeisti rukola, arba pridėti papildomai kitokių šviežių žolių - bazilikų, čiobrelių ir pan. Visi variantai, kuriuos bandėm, buvo skanūs:)

Šventinis paštetas
maždaug kilogramui pašteto prireikė:
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
3 šaukštų sviesto
700g vištienos kepenėlių
6 ančiuvių filė
1 didelio svogūno
1 didelės morkos
2 šaukštų džiovinto saliero gabaliukų (geriau tiktų šviežias:)
1 česnako skiltelės
2 šaukštų šerio
100ml vištienos buljono
2 šaukštų kapotų petražolių
2 šaukštų kaparėlių
2 šaukštų citrinos sulčių
1 šaukšto tarkuotos citrinos žievelės
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Kepenėles nuploviau, išpjausčiau visas plėves, supjausčiau stambiais gabalais ir nusausinau. Morką ir svogūną smulkiai supjausčiau, česnaką sukapojau. Ančiuvius nuvarvinau ir sukapojau. Kaparėlius perloviau, nuvarvinau ir taip pat smulkiai sukapojau.
  2. Keptuvėje įkaitinau aliejų su sviestu ir apkepiau kepenėles iš abiejų pusių. Svarbu neperkepti, viduryje jos turi likti rausvos. Kepenėles išėmiau iš keptuvės ir sudėjau į dubenėlį.
  3. Tuose pačiuose riebaluose, kur kepė kepenėlės, pakepiau maišydama ančiuvius kol jie ištirpo - maždaug dvi minutes. Tuomet sudėjau morkas, svogūnus, salierą, česnaką ir pakepiau vis pamaišydama apie 10 minučių kol daržovės suminkštėjo. Supyliau šerį ir pakepiau kol jis išsigaravo, apie 30 sekundžių. Tuomet supyliau vištienos sultinį ir padidinus ugnį patroškinau kol pusė skysčio išgaravo (maždaug 2-3 minutes).
  4. Sudėjau atgal į keptuvę kepenėles (ir iš jų išvarvėjusias sultis), petražoles, kaparėlius, citrinos sultis ir žievelę, šiek tiek druskos ir pipirų. Viską pakaitinau apie 5 minutes.
  5. Keptuvę nukėliau nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinau (5-10 minučių). Gautą masę sukrėčiau į virtuvinį kombainą ir sukapojau. Galima palikti stambesnius gabaliukus arba sutrinti iki labai švelnios vienalytės konsistencijos - čia jau kaip kam patinka:) Darkart paragavau ir patikrinau, ar pakanka drusko ir pipirų.
  6. Paštetą sudėjau į sandariai užsidarančius indelius, atvėsinau ir padėjau į šaldytuvą.
Dažnai gaminu paštetą, bet paprastai naudoju tik kalakuto kepenėles ir daržoves. Ir sviesto dedu daugiau, kad paštetas minkštesnis ir skanesnis būtų:) Šis variantas (receptas iš saveur.com) man labai patiko - mažiau riebus, minkštumo suteikia sultinys, ančiuviai ir kaparėliai vos juntami, bet prideda pikantiškumo. Skonis kitoks, bet ne per daug egzotiškas, tad vaikai irgi noriai valgė.
Dar labai gerai, kad tiek užtepėlę, tiek paštetą galima pasigaminti dieną prieš ir jie puikiai išsilaiko šaldytuve dar keletą dienų. Mes juos pateikėme taip ūkiškai - indeliuose, kiekvienas užsitepė kiek ir ko norėjo, bet galima iškart paruošti gražius sumuštinius ant fokačios, paprastos duonos, krekerių arba skrebučių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą