2014/10/28

Italijos virtuvė ir makaronai

Kažkaip man vis atrodo, kad tik savaitėlei apleidau tinklaraštį. Ir tada Ponas Kiaunėnas pradeda mane gėdinti, kad paskutinis įrašas nutiko rugsėjo devintą... Ir nebeveikia pasiteisinimas, kad noriu reorganizuoti visą tinklaraštį ir nebėr motyvacijos čia rašyt. Ponas Kiaunėnas sakė, kad nėra reikalo reorganizuot neveikiančio reikalo:) Tad galiausiai taip susiderėjom - aš kiekvieną savaitę parašau bent du įrašus, o jis man paruošia naują tinklaraščio versiją. Tiesa, nebuvau gudri ir neišsireikalavau konkrečios datos, bet ką jau dabar:)
Tuo tarpu prigaminau krūvas skaniausių patiekalų, apsilankiau daugybėje renginių - net nežinau nuo ko čia pradėti pasakoti:)
O kuo gyvenate Jūs, mieli skaitytojai? Ką valgote, ką gaminate kasdien? Kurios šalies virtuvę labiausiai mėgstate? Kur semiatės įkvėpimo?
Jei mėgstate skaniai valgyti, bet nevisuomet žinote, kaip tai pasigaminti, turiu Jums puikių naujienų. Kulinarijos studija drauge su IFSE kulinarijos institutu nuo lapkričio 4 d. organizuoja išsamius Italijos virtuvės kursus. 15 sesijų po 3 valandas, nuo sūrių ir užkandžių iki picų ir tortų. Išsamiai ir profesionaliai.  Drąsiai taip rašau, nes dalyvavau vienoje bandomojoje sesijoje. Drauge su kitais maisto tinklaraštininkais kočiojome makaronų tešlą, tradiciniu būdu gaminome pesto bei kitus padažus ir daug daug diskutavome su šefu Gian Luca apie visiškai viską. Esu dalyvavusi daugelyje maisto gaminimo kursų ir galiu pasakyti, kad Luca yra vienas mano mėgstamiausių šefų-mokytojų (kitas yra Tomas Rimydis:) Jis ne tik turi didelį žinių ir praktikos bagažą, bet ir geba tai perteikti. Labai dažnai jis atsako į klausimus, kurių net nespėji užduoti. Ir dar pastebi visas smulkmenas - pvz., kad neteisingai laikau peilį pjaustydama. Iškart parodo kaip tą reikia daryti, patikrina, ar gerai išmokau ir dar papasakoja, kaip išsirinkti gerą peilį. Tad jei norite valgyti skaniai kaip italai - pirmyn į mokslus Kulinarijos studijoje:) Beje, galima lankyti tik kai kurias sesijas. Nors jei nueisite į visas ir dar išlaikysite egzaminą - gausite diplomą:)
Po tokios ilgos įžangos net išalkau:) Todėl siūlau pasigaminti naminių makaronų su pesto padažu:
4-6 asmenims
makaronams reikia:
2 kiaušinių
200g miltų (00 tipo)
žiupsnelio druskos

  1. Visus ingredientus sumaišiau ir minkiau vis patempdama tešlą ir lenkdama ją per pusę. Po maždaug 10 minučių, kai tešla tapo vientisa ir nebeplyšo, syvyniojau ją į maistinę plėvelę ir palikau pasiilsėti pusvalandžiui.
  2. Kol tešla ilsėjosi, pagaminau padažą. Tuomet ėmiau tešlos gabalą, plonai jį iškočiojau (oi kaip pirksiu makaronų gaminimo mašinėlę:), dukart perlenkiau ir supjausčiau 0,5cm pločio juostelėmis. Pagaminau fettuccine!
  3. Sudėjau juos į pasūdytą verdantį vandenį ir viriau apie 3 minutes.  Geriausia paragauti, tuomet tikrai žinosite, ar makaronai jau išvirę.

padažui:
3 ryšulėlių šviežio baziliko
1 skiltelės česnako
nedidelės saujos pinijų
druskos, pipirų
alyvuogių aliejaus
saujos tarkuoto kietojo sūrio
  1. Česnaką susmulkinau ir sutryniau grūstuvėje su trupučiu druskos.
  2. Palaipsniui sudėjau nuskabytus baziliko lapelius ir viską sugrūdau.
  3. Sudėjau riešutus ir vėl dirbau, kol jie susitrynė.
  4. Įpyliau alyvuogių aliejaus tiek, kad padažas taptų skystos konsistencijos.
  5. Sudėjau sūrį, įbėriau pipirų, viską gerai išmaišiau ir paragavau, ar netrūksta druskos. Jei padažas per tirštas, galima dar įpilti aliejaus.
  6. Sumaišiau padažą su virtais fettuccine ir pasijutau bevakarieniaujanti Italijoje:)

Padažą gaminau tradiciniu būdu - akmeninėje grūstuvėje. Buvo smagu pabandyti jį daryti taip, kaip jis gaminamas nuo seno, bet ateity naudosiu blenderį:) Jis puikus pagalbininkas gaminant tokį padažą.
Gaminant makaronus, siūlau pasidaryti iškart didesnį kiekį. Dalį tešlos galima suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve kitai dienais, pagamintus makaronus galima išdžiovinti ir pasilikti rytdienai, pagamintus koldūnus galima užšaldyti. Luca sakė, kad kai jis gamina makaronus, ima 1kg miltų ir 13 kiaušinių - tuomet tešla gaunasi elastingesnė ir lengviau minkosi.
Rekomenduoju apsilankyti atsinaujinusioje Kulinarijos studijoje ir sužinoti gerokai daugiau negu kaip gaminami makaronai:)
Nuotraukos oziunas.com







2 komentarai:

  1. Nu? Tai kur du įrašai per savaitę? Bent jau du per mėnesį kad būtų

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sugėdinai, Dalia:) Na, tai bent jau reiškia, kad žmonės skaito - Ponas Kiaunėnas tai nelabai pastebėjo, kad nesilaikau pažado:)
      Skubu taisytis!

      Panaikinti