2014/03/16

Hamburgeriai pagal mane

Dienos lekia kaip pašėlusios, na tikrai. Keturias savaites sirgo visi mažieji Kiauniukai - nieko rimto, tik bjaurus kosulys be temperatūros ir net be slogos. Žinoma, smagu su jais leisti ištisą dieną, nuveikėm krūvą įdomiausių dalykų. Sužinojau, kad debesys labai dūžta ir reikia atsargiai su jais žaisti. O dažniausia mano frazė praeitą mėnesį tikriausia buvo "paleiskit katinėlį!" :) Katinėliui viskas gerai, auga ir bujoja. Ir vaikai jau beveik išmoko, kaip reikia jį paimti. Labai jau mylimas tas mūsų Findusas.
Dar ženkliai padidėjo per savaitę nubėgamų kilometrų skaičius - treniruojuosi:) Tai vakare akys anksti pradeda merktis. Vargšas mano tinklaraštis lieka kažkelintoj ten vietoj - apleistas, nerašomas. Bet nauji ir seni skaitytojai mane įkvepia, ypač pastaruoju metu. Tik dėl Jūsų, mielieji, šįvakar eisiu miegot vėliau:)
Šiemet labai smagiai atšventėm Moters dieną. Turim labai smagią draugų kompaniją su kuriais kartu vakarieniaujame kartą per mėnesį. Šįkart buvo mūsų eilė priimti svečius. Planavau kepti avies koją, bet Ponas Kiaunėnas išsiprašė hamburgerių (o ir kiti svečiai iš dviejų pasiūlytų  pasirinko Pono Kiaunėno variantą:) Buvo smagu, skanu, daug juoko ir daug tuščių lėkščių:)

Mūsų būdu gaminamiems hamburgeriams reikia (vienam vienetui):
120g maltos jautienos kumpio
1 bandelės
1 gabaliuko lydyto sūrio*
sviesto
aisbergo salotos
griežinėlio pomidoro
marinuotų agurkėlių
karamelizuotų svogūnų**
kepto šoninės gabaliuko**
pomidorų padažo
garstyčių
majonezo
druskos, pipirų

*Reikia tokio apdoroto lydyto sūrio, kurio kiekvienas gabaliukas būna atskirai supokuotas į plastiką. Pavyzdžiui, va tokio.
** Specialiai šiam įrašui su Ponu Kiaunėnu darėm fotosesiją, bet pamiršom nusipirkti svogūnų ir šoninės... Bet kokiu atveju karamelizuotų svogūnų BŪTINAI reikia:)

Mano skardoj vienu metu telpa trys bandelės (šešios puselės), o keptuvėje - trys faršo paplotėliai, tad hamburgerius aš gaminu partijomis po tris. Paprastai tai nesukelia problemų net ir gaminant didesnėms kompanijoms - visi mielai laukia savo eilės:)

Bandelių puseles patepiau sviestu (jei sviestas būtų kambario temperatūros, būtų lengviau). Sviesto reikia visai nedaug, tik kad bandelės gražiai apskrustų.
Skardą pašoviau orkaitėn į aukščiausią padėtį, kaitinimas iš viršaus.
Faršo visiškai neminkiau. Atgnybau tris 120g dydžio gabalus, suspaudžiau juos į kukulius ir padėjau ant lentelės.
Kai gaminu daug hamburgerių, mėsą pasveriu, kad visi hamburgeriai būtų vienodi. Užklojau mėsą maistine plėvele.
Kočėlu lengvai pakočiojau kol gavau 5-7 mm storio paplotėlius.
Kiekvieną paplotėlį pabarsčiau druska ir pipirais.
Sudėjau paplotėlius į sausą įkaitintą keptuvę prieskoniuota puse į viršų.
Apkepiau iš vienos pusės porą minučių ir apverčiau.
Pabarsčiau druska, pipirais ir uždėjau po gabalėlį sūrio.
Kol mėsa iškepė, sūris sušilo ir pasilydė. Mėsą kepkite pagal savo skonį, aš mėgstu , kai vidus raudonas:)
Per tą laiką apskrudo bandelės.
Ant apatinės bandelės uždėjau mėsą su sūriu ir šalia padėjau viršutinę bandelės dalį.
Tokią lėkštę patiekiau svečiams. Toliau kiekvienas pagal savo skonį papildė savo hamburgerį daržovėmis ir padažais.
Aš ant sūrio primiausia uždedu karamelizuotų svogūnų (tų, kuriuos šįkart pamiršau), po to - kelis salotos lapus.
Tada pomidorą (jei nebūčiau pamiršusi, prieš pomidorą būčiau dėjusi skrudintos šoninės).
Pjaustytų marinuotų agurkėlių.
Tada į kepurėlę įdėjau po mažą šaukštelį pomidorų padažo, garstyčių ir majonezo.
Padažus kepurėlėje sumaišiau.
Kepurėlę uždėjau ant apatinės dalies.
Štai ir viskas:)
Smagumas tame, kad kiekvienas gali pasirinkti priedus ir padažus pagal savo skonį. Taip iškepta mėsa neišsipučia į storą guminį kotletą ir lieka biri. Visi komponentai man labai dera ir hamburgeris nebūna labai aukštas - pats tas valgyti rankomis ir apžioti.
Patinka absoliučiai visiems:) Labai rekomenduoju! Tokį mėsos kepimo būdą kažkada atsitiktinai pamatėm kažkokioj kulinarinėj laidoj.
O kad jau paėmiau fotoaparatą į rankas, tai parodysiu savo gražiąsias orchidėjas:
Baptistonia
Ir krūva falenopsių:



Dar turiu Minimark ir Maxilaria, bet jos užsispyrusiai nežydi šiemet:)
Ir dar. Nežinau, ar pastebėjot, praeitais metais kažkokie "meninkai" papuošė Rusų dramos teatrą:

Vaikštant šalia nelabai matosi, bet mums tiesiai prieš langus. Nelabai paprasta bus nuvalyt:) Įdomu, kiek laiko prireiks sutvarkymui...

4 komentarai:

  1. ech pilna burna seiliu reiks i man begt snd bandeliu farsas kaip tik laukia savo eiles :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. koks grazus grafitti; kam valyt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šitose nuotraukose grafitis atrodo gražiai, bet tikrovėje jis labai nedera nei prie aplinkinių pastatų, nei prie pačio teatro pastato. Net nemoku gerai paaiškint - pamačius gyvai niekam tas piešinys neatrodo vietoje:)

      Panaikinti